Hartemens
trouwen & rouwen
Afscheid Hartemens

Verdriet.

Geen woorden, geen gehoor.

Een lach, een traan.

Misschien mag ik je helpen, om gedachten en woorden vorm te geven.

Je te helpen zeggen, wat je nog graag wilt delen.

Fluisterend of hardop.

Persoonlijk afscheid wat is dat?  Maar vooral HOE doe je dat?

Afscheid nemen gaat niet ineens, de wil om vast te houden en tegelijkertijd het moeten loslaten heeft alle tijd nodig. Maar die heb je niet tussen overlijden en de afscheidsceremonie. Dus wanneer je afscheid moet nemen van diegene waar je veel van houdt, die je zo dierbaar is en zo wezenlijk onderdeel uitmaakt van je leven, kan het zomaar zijn dat jouw wereld stil staat…

Er moet heel veel geregeld worden voordat je ook die stap kan zetten, om zo ‘goed’ mogelijk afscheid te nemen. In eerste instantie is de begrafenis begeleider hierbij betrokken die primair de familie begeleidt en alle organisatorische en logistieke zaken regelt.

Mijn rol
Ik kan jou helpen bij het persoonlijk vorm en inhoud geven aan het afscheid door stil te staan bij wie de overledene was en wie er allemaal om hem of haar heen stonden. Ik ga op zoek naar de juiste woorden, teksten, symbolen, muziek, beelden en gedichten, en alles wat verder nodig is om zo goed mogelijk afscheid te nemen.
Er is zoveel mogelijk, en graag ga ik samen met jou in gesprek om je geliefde of dierbare goed in beeld te brengen en kunnen wij boven tafel halen waar hij of zij voor stond. 
Wie belangrijk voor hem of haar waren en waarom hij of zij de dingen deed zoals ze gedaan werden.

Rituelen zeggen soms meer dan woorden

We kijken ook samen naar wie wat kan doen tijdens het afscheid nemen. Als er kinderen of kleinkinderen zijn dan zal ik proberen hen hierbij te betrekken.
Het is een persoonlijk afscheid en alles is erop gericht om primair goed afscheid van de overledene te nemen en daarnaast om jou te helpen voorzichtig stappen te zetten in je eigen rouwproces.

Het is ook mogelijk om af te spreken wanneer jij weet dat jouw leven eindig is en je graag besproken en opgeschreven wilt hebben wat jouw persoonlijke wensen zijn. Het is vaak extra moeilijk en beladen om dat te doen met je directe familie.
Het kan helpen omdat met iemand te doen die wel “dicht bij je” durft te komen maar ver genoeg van je afstaat en ik kan jou hierbij helpen.

Herinnerings ceremonies zijn prachtig en houden de gedachte aan de overledene levend.Bijvoorbeeld een jaar na overlijden of tijdens het bijzetten van de urn of de asverstrooiing.
Maar denk ook aan het “vieren” van de geboortedag!!

Bijna alles is mogelijk!
Ik geloof niet in onmogelijkheden maar probeer juist in mogelijkheden te denken. Dus ik zal ook in principe alles doen om “wensen” te verwezenlijken.*

Of het moet niet toegestaan zijn bij de wet

nl_NLNederlands