Hartemens
trouwen & rouwen
Werkwijze Afscheid rouwbegeleiding

Mijn werkwijze bij afscheid

Je hebt misschien net afscheid genomen van je geliefde of een dierbare?
Dan zijn er verschillende manieren hoe ik je kan helpen.

Wanneer je weet dat je afscheid moet gaan nemen, kan ik voorafgaande langskomen. We kunnen kennismaken en in gesprek gaan met degene die gaat overlijden en of samen met de partner en kinderen daarbij. Samen naar het afscheid kijken, en misschien woorden vinden die nog gezegd mogen worden, en/of waar er nog ruimte is om losse eindjes (zaken die nog niet af zijn) weer te (helpen) verbinden.

Ik help graag bij vorm en inhoud geven van het afscheid

Maar veelal kom ik in beeld wanneer degene overleden is en ik families mag helpen bij het vorm en inhoud geven van het afscheid. We gaan samen in gesprek over het geleefde leven, wie was hij of zij.
Wie waren er belangrijk en waarom speelden deze mensen een grote rol in het leven. Wat waren de passies, en drijfveren. We hebben het over vriendschappen, sport en over de vrolijke en misschien andere kanten van het leven.
En we gaan met elkaar kijken wie kunnen we gaan betrekken, met woorden, muziek, misschien samen een ritueel vormgeven die raakt en er toe doet. Belangrijk is dat dát wat verteld wordt over de overledene, de nabestaanden weer een beetje mag helpen om verder te gaan straks. Waar misschien nog wel een boodschap in zit, iets wat de overledene mee wilt geven.
Maar vooral liefdevol SAMEN afscheid nemen.

Rode draad door de ceremonie

In de week van het afscheid kom ik de eerste keer uitgebreid langs om alle verhalen te horen, daarna ga ik aan de slag en voor jullie schrijven. Dat verhaal loopt als rode draad door de hele ceremonie.
Vervolgens kom ik weer langs om de tekst voor te lezen, want alles moet kloppen en het is fijn als je het verhaal al een keer terug gehoord hebt. Mijn ervaring leert dat er dan altijd nog weer mooie anekdotes en herinneringen bij komen.
En ik ben natuurlijk ook beschikbaar de hele week, voor als er vragen zijn, emoties, of onzekerheden.

nl_NLNederlands