Hartemens
trouwen & rouwen
Rouwbegeleiding Hartemens

Rouwbegeleiding

- In beweging komen wanneer je vastloopt -

Het verhaal begint in december van 2020 wanneer ik mijn diploma krijg als Rouwbegeleider bij Buro Nazorg in Zwolle. Maar eigenlijk begint het natuurlijk al veel eerder.
Door alle jaren heen, met het ouder worden, gemaakte baan keuzes, door bruidsparen te trouwen, maar vooral ook als Ritueelbegeleider bij afscheid merkte ik dat er zoveel rauwe rouw was en is bij mensen.
Nog onafgemaakte stukken, die roepen om aandacht en steeds weer terugkomen.
Mensen die letterlijk vastliepen, en fysiek niet meer de dingen konden doen die ze altijd deden, het mentaal vastlopen omdat sommige stukken pijn of rouw zich steeds weer aandienen.

En daar zat ik dan met veel weten, (niet zaligmakend hoor)een luisterend oor bij families en bruidsparen. Met een helder doel voor ogen (een huwelijk of een afscheid vormgeven)maar vaak met de achterliggende vraag, HELP mij of ons.

En dan zoveel jaren terug wilde ik eigenlijk al een opleiding volgen tot rouwbegeleider, maar ben toen begonnen als Ritueelbegeleider bij afscheid. Daar ben ik ook nog steeds dankbaar voor, want wat heb ik veel mogen luisteren, horen en zien de afgelopen jaren. Kennis opgedaan, en gemerkt dat elk verhaal uniek is al zitten er zoveel dezelfde rode draden en vraagstukken in ieders leven. Maar bovenal dat elk mens uniek is binnen zijn eigen verhaal en precies dát maakt rouwbegeleiding zulk maatwerk.

RAUWE wandelingen

Al vrij snel kwam ik met het idee dat zitten en praten voor sommige mensen misschien heel helend kan zijn, maar het letterlijk in beweging komen voor anderen weer veel kan betekenen.
En zo zijn de RAUWE wandelingen ontstaan. Samen op pad, lopend over makkelijke paden, soms knoestige wortels van bomen trotseren of met twee voeten het mulle zand in.
Los komen vanuit je denken, terug naar voelen!
Met vele creatieve werkvormen, vertaald naar de natuur, zitten op de grond of in een boom, terugkijken naar waar jij vandaan komt, maar bovenal vooruitkijkend naar waar jij naar toe wilt.

Wat mag en kan ik voor je doen? 
Een luisterend oor zijn, zodat jij je gehoord en gezien voelt in wie jij bent? Door de vertraging, denk ik soms hardop met je mee. Praat jij en ben ik stil, en soms zijn we samen stil zodat je inzichten bodem kunnen vinden. RUIMTE en aandacht geven voor jouw proces en onderzoeken waar zit je pijn, waar komt deze vandaan en wat heb jij nodig om weer verder te kunnen.

Rauwe rouw gaat over het leven en alles wat zich daarbinnen aandient. Wil je meer horen, maar nog beter in beweging komen voor je vastloopt? Als je vragen hebt, neem vrijblijvend contact met me op.
Misschien wandelen we binnenkort samen.

nl_NLNederlands