Hartemens
trouwen & rouwen

Workshops & Trainingen

Voor uitvaarders en mensen uit het vak

In 2015 ben ik een workshop gaan ontwikkelen voor uitvaarders met de titel: 

Persoonlijk afscheid wat is dat? maar vooral Hoe doe je dat. 

Deze workshop is ontstaan vanuit het niet willen ‘wachten om gebeld te worden voor een opdracht’. In Amersfoort en het midden van het land zijn er veel ZZP-ers in de uitvaartbranche. Eenieder heeft zijn eigen manier en geeft invulling die het beste bij de familie en de overledene past. Al is het vak van Ritueelbegeleider een toevoeging, een aanvulling op het vak als uitvaarder en werk je in de praktijk altijd samen. Met als doel dat de nabestaanden zo ‘goed mogelijk’ afscheid kunnen nemen.

Hoe fantastisch was het dat het CBA Crematorium in Amersfoort mij het podium bood voor deze workshop en gastheer was. Diverse avonden heb ik samen met Lisan van Hees en Hans Veerman de workshop gegeven.
Voor hun relaties en klanten uit het vak was het een cadeau om dit bij te wonen. Samen in de aula, inhoud en kennis delen, over persoonlijk afscheid. Wat is dat nou eigenlijk? Wat versta je daaronder? Maar vooral ook hoe doe je dat dan!
Het was voor iedereen heel waardevol, de verschillende gedachten en ideeën, het delen van onderlinge ervaringen. Voor mij was het bijzonder om deze groep mensen ook te laten ervaren wat een Persoonlijk symbool is, wat dat betekent  en hoe het voelt om betrokken te zijn (onderdeel uit te maken) tijdens  een ritueel.

Middels een circuit met verschillende voorbeelden van rituelen heb ik de bezoekers laten ervaren wat rituelen zijn en hoe waardevol een ritueel kan zijn. Daarna was er uiteraard tijd om  elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.

Een workshop voor Görtz & Crown

Görtz and Crown is een bedrijf dat Nannies opleidt tot professioneel Nanny en deze groep ook plaatst in binnen en buitenland. Zij hadden een terugkomdag georganiseerd met als doel voor de nannies om elkaar te ontmoeten maar ook leren van en met elkaar.

Voor hen mocht ik een workshop verzorgen over hoe herken ik rouw bij kinderen binnen de verschillende leeftijden. Maar vooral ook praktisch wat kan je doen met deze groep kinderen om hen te helpen ‘handen en voeten’ aan hun verdriet te geven.
Hoe kunnen zij zich uiten en wat past bij welke leeftijd?

Ben jij ook geïnteresseerd in een workshop? Voor jou als individu of bedrijf? Stuur me een e-mail en we verkennen de mogelijkheden.

nl_NLNederlands