Hartemens
mourn and marry

Lisette is officieel ‘Rouwbegeleider’

En dan mag je je officieel rouwbegeleider noemen… Dat is een begin… En wat voor een begin Inmiddels een maand rouwbegeleider.. Wat een pad, Weg traject daarnaartoe. Ik zie me nog zo aan het begin van de opleiding bij Buro Nazorg van Henriette Doosje. Met best heel veel levenservaring, wijsheid? Inzichten gedachtengoed en zelfvertrouwen.. Allemaal prachtige ingrediënten. In het begin daasde het, de vaktermen, afkortingen, hulpvormen. Inzicht nul wat ik had in de Nederlandse ‘wetten’ van de hulpverlening. Mede studenten die in de zorg werken, herkende het onvermogen van deze wetten. Ik nu ook, door schade en schande word je snel wijs..

Voor mij was dat allemaal nieuw. In mijn werk als trouwambtenaar en als ritueelbegeleider bij afscheid is het zo dat je vaak kort de tijd hebt om Informatie van mensen te krijgen. Dan komt het neer op heel goed luisteren en vooral kijken, voelen, vragen stellen en zien en horen wat er non-verbaal ‘gezegd’ wordt. Wanneer je met een cliënt aan de slag gaat, gaat het om VERTRAGEN & VERDUREN! Wat een openbaring.

Inmiddels een prachtige werkvorm ingezet met de RAUWE wandelingen. Samen het bos in, en lopen, letterlijk stappen vooruit zetten. Geplaveid, of door het mulle zand. Alle creatieve werkvormen die ik leerde inzetten tijdens de opleiding, en mijn eigen ervaringen, alles zet ik in. Omdat ik steeds weer mezelf meeneem en met de cliënt samen aan de slag ga. Met de natuur als basis, samen ‘leren’ kijken naar wat de takken, het zonlicht, de bomen. Het zand, de aarde, de vogels vertellen. Terug naar voelen(hoe ingewikkeld is dat soms). Een zonnestraal opvangen en je laten liefkozen. De regen voelen verscholen onder je capuchon, de aarde en het mos ruiken na zo ’n bui.

RAW walks, voor al die stukken in het leven die je raken, die pijn doen en die erom vragen om gehoord te worden. Pijn of rouw verwerken is niet mijn insteek, het leren VERWEVEN wel, ermee om leren gaan zo goed mogelijk, en daardoor weer veerkrachtiger worden.

Mocht jij nu vragen hebben, wees welkom om contact te maken. Want al mag je er zelf mee aan de slag, je hoeft het niet alleen te doen

delen is lief….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_GBEnglish (UK)